AMENAJAREA UNEI BUCATARII ERGONOMICE – CELE 4 PRINCIPII DE BAZA DE LA MELA VERDE!

 
Ce face o bucatarie sa fie cu adevarat grozava? Mobila neconventionala pe care o admira prietenii cand raman la o sueta dupa cina? Bancheta confortabila unde-ti bei cafeaua duminica dimineata? Electrocasnicele performante care-ti promit ca vei gati mai bine decat Jamie Oliver? Sau poate schemele cromatice care dau personalitate incaperii? Realitatea este ca o bucatarie moderna, frumoasa si creativa, dar care pierde din vedere aspectul ergonomic, nu va putea satisface in fiecare zi nevoile tale si pe ale celorlalti locatari.
 
Estetica, functionalitatea, confortul si siguranta trebuie sa coexiste armonios in cea mai utilizata incapere a casei si sa ofere celor care o utilizeaza zilnic mediul optim pentru toate actiunile de rutina, fie ca e vorba despre depozitarea alimentelor sau gatitul acestora, luatul mesei sau spalatul vaselor.
Din fericire, exista cateva reguli esentiale de amenajare a unei bucatarii ergonomice, descoperite in anii ’20 de Lilian Moller Gilbreth, inginer industrial, psiholog si „geniu in arta de a trai”, care au fost dezvoltate ulterior de Scoala de Arhitectura din Illinois. O planificare conceputa pe baza acestora este primul pas spre bucataria cu adevarat grozava in care vei petrece cu placere timpul alaturi de familia si prietenii tai.
1. Stabileste zonele de lucru
Intr-o bucatarie ergonomica trebuie sa se regaseasca trei zone de lucru principale: zona de preparare, care include un spatiu pentru provizii si unul pentru depozitare, zona de gatit, construita in jurul cuptorului, si zona de curatare, care cuprinde chiuveta, masina de spalat vase si tocatorul de resturi alimentare.
 
Zona de preparare
Spatiul optim dedicat prepararii alimentelor trebuie sa cuprinda o suprafata de lucru mai lunga de 90 de centimetri (poate fi impartita in doua suprafete mai mici de lucru), ustensile de lucru, aparate electrice de dimensiuni mici, precum mixerul sau robotul de bucatarie, si recipiente pentru condimente. Asigura-te ca beneficiaza de suficienta lumina ca sa poti manui toate ustensilele de lucru ascutite in siguranta.
 
Combina frigorifica, dulapurile si sertarele vor forma zonele de provizii si depozitare. Incearca sa amplasezi frigiderul aproape de intrarea in bucatarie, in asa fel incat sa comunice cu blatul de lucru, pentru a-ti fi mai usor sa manevrezi alimentele, si sa te asiguri ca pastrezi alaturi un loc unde poti pune plasele de cumparaturi.
Zona de gatit
Zona de gatit, amplasata in vecinatatea zonei de preparare, are ca element central plita si cuptorul. Ideal este sa beneficieze de cate un spatiu liber de aproximativ 60 de centimetri de fiecare parte a cuptorului (sau de aproximativ 90 de centimetri daca este disponibila o singura latura), care sa-ti permita sa manevrezi tigaile, oalele si tavile (neaparat pe un suport special atunci cand acestea sunt fierbinti).
 
Zona de curatenie
Zona destinata curateniei cuprinde chiuveta, masina de spalat vase, tocatorul de resturi alimentare si/sau cosul de gunoi, detergentii si produsele de curatat, si trebuie sa fie amplasata in apropierea zonei de preparare (scurgatorul de vase al chiuvetei nu trebuie sa fie lipit de aceasta). Si aici e ideal sa beneficiezi de cate un spatiu lung de 60 de centimetri de fiecare parte a chiuvetei, pentru asezarea vaselor inainte si dupa spalare.
 
Acum, daca unesti cu niste linii imaginare cele trei puncte principale ale bucatariei (frigiderul, aragazul si chiuveta), vei vedea ca formeaza un triunghi. Un triunghi in centrul caruia tu trebuie sa pregatesti mese delicioase intr-o maniera cat mai eficienta, din cat mai putini pasi si fara miscari suplimentare. Cam ca un vrajitor care, din mijlocul cercului magic, flutura bagheta magica de cateva ori si miracolul e gata. Sau pranzul, pentru ca si vrajitorii trebuie sa manance, nu?
 
2. Creeaza-ti triunghiul optim de lucru
Triunghiul de lucru din bucatarie este un element important al conceptului de amenajare ergonomica a bucatariei, care si-a dovedit din plin eficienta in ultimul secol. Permite diverse configuratii care pot fi adaptate atat in bucatariile mici de bloc sau in bucatariile inguste si lungi, cat si in cele open space.
 
Ideal, fiecare latura a triunghiului ar trebui sa masoare minimum 120 de centimetri, dar sa nu fie mai lunga de 270 de centimetri, ca sa ai acces rapid si usor la zonele de lucru si sa eviti inghesuiala, fara sa irosesti timp facand pasi in plus.
3. Asigura accesul facil la vase si ustensile
Dulapurile dintr-o anumita zona de lucru trebuie sa contina obiectele necesare acelei zone (blenderul in zona de preparare, manusa pentru cuptor in zona de gatit). Depoziteaza separat obiectele pe care le folosesti mai rar, eventual in dulapurile superioare, unde accesul este mai putin comod.
 
Chiar si bucatariile mici pot fi amenajate ergonomic, daca alegi sertare culisante cu iesire totala (ofera acces la intreaga adancime a sertarului), rafturi carusel (perfecte pentru colturile greu de folosit) si coloane-camara cu cosuri glisante.
4. O bucatarie ergonomica e o bucatarie bine luminata
O singura sursa de lumina in mijlocul tavanului este insuficienta, asa ca o regula importanta in amenajarea unei bucatarii ergonomice este sa montezi corpuri de iluminat in cele trei zone principale de lucru. In zona de gatit poti folosi becul hotei de deasupra aragazului, iar deasupra chiuvetei si blatului de lucru poti integra spoturi de iluminat in mobilier.
 
Bucataria ergonomica trebuie sa corespunda atat de bine nevoilor si obiceiurilor tale, incat sa nu fie necesar sa te apleci, sa stai in genunchi sau in alte pozitii inconfortabile si sa mergi de colo colo pana cand obosesti de-a binelea.
Chiar daca obisnuiesti sa mananci des in oras, cu siguranta petreci in bucatarie cateva ore saptamanal, fie pentru a gati, fie ca sa iei micul dejun sau ca sa te pui la curent cu noutatile din viata celorlalti membri ai familiei. Iar timpul tau este pretios si nu ai niciun motiv sa-l petreci intr-o bucatarie obositoare, in locul uneia care iti provoaca putin stres si multa placere.
 

APELEAZA DESIGNERII DE LA MELA VERDE PENTRU UN PROIECT DEOSEBIT GRATUIT!